Što su WordPress dodaci

Što su WordPress dodaci? I kako oni rade?

Često nas početnici pitaju što su WordPress dodaci i kako oni rade? Dodaci su važan dio WordPress ekosustava i neophodni su za izgradnju sjajnih web stranica pomoću WordPressa. U ovom vodiču za početnike objasnit ćemo što su WordPress dodaci i kako rade?

Što su WordPress dodaci?

WordPress dodaci su aplikacije koje vam omogućuju dodavanje novih značajki i funkcionalnosti vašoj WordPress web stranici. Točno na isti način kao što to rade aplikacije za vaš pametni telefon.

Trenutno je u imeniku dodataka WordPress.org dostupno više od 59.000 besplatnih dodataka. Tisuće drugih dostupni su na web-mjestu trećih strana kao što je Github.

Povrh toga, postoje i tisuće vrhunskih WordPress dodataka koje prodaju pojedinačni programeri i tvrtke.

2003. godine WordPress je započeo kao jednostavan alat koji će vam pomoći da pokrenete blog. Tijekom godina evoluirao je u moćan sustav upravljanja sadržajem i okvir aplikacija, prvenstveno zahvaljujući dodacima.

Što mogu učiniti WordPress dodaci?

WordPress dodaci su male softverske aplikacije koje se integriraju i rade na vrhu WordPress softvera. To vam omogućuje stvaranje gotovo bilo koje vrste web stranice s WordPressom (ne samo blogova).

Na primjer, možete:

  • Pokrenite internetsku trgovinu s WordPressom pomoću dodatka WooCommerce
  • Napravite oglasnu ploču s WordPressom pomoću dodatka Job Manager
  • Izgradite poslovni imenik s najboljim dodacima imenika za WordPress
  • Izgradite svoju web stranicu za fotografije pomoću dodatka za galeriju Envira
  • Izradite web stranicu Wiki pomoću dodatka baze znanja
  • Pokrenite vlastitu web stranicu za podcast koristeći WordPress
    … i tone više.

U WordPress zajednici postoji popularna izreka: “Postoji dodatak za to”.

Bez obzira što pokušavate učiniti na svojoj WordPress stranici, moguće je. Ako značajka nije dostupna u zadanom WordPressu, onda je za to sigurno dostupan dodatak.

Postoje WordPress dodaci za poboljšanje SEO, povećanje performansi, dodavanje obrazaca za kontakt, gumbe društvenih medija, stvaranje galerija i još mnogo toga.

Dodaci mogu biti mali i nude samo jednu malu značajku (kao što je dodavanje slike na bočnu traku).

Ili također mogu biti prilično veliki i djelovati kao vlastita platforma (primjer: dodaci za e-trgovinu WordPress ili dodaci za članstvo u WordPressu).

Dodatci bogatiji značajkama mogu imati vlastite dodatke za proširenje kao što biste proširili WordPress.

Kako rade WordPress dodaci?

WordPress je napisan na način da drugi programeri mogu dodati svoj vlastiti kod u njega. WordPress dodatak API nudi veliki skup filtara koji programerima omogućuju izmjenu postojeće WordPress funkcionalnosti ili dodavanje nove funkcionalnosti.

WordPress također omogućuje programerima pohranjivanje podataka u WordPress bazi podataka. Dodaci mogu koristiti WordPress vrste sadržaja, taksonomije i prilagođena polja koja korisnicima omogućuju pohranjivanje različitih vrsta sadržaja ne samo objava i stranica.

Svaki WordPress dodatak instaliran na vašoj stranici registriran je u vašoj WordPress bazi podataka. Možete ih aktivirati i deaktivirati kad god želite.

Nakon svakog posjeta, WordPress se povezuje s bazom podataka, učitava osnovni softver, a zatim učitava vaše aktivne dodatke. Sav ovaj kod se obrađuje na vašem poslužitelju i zatim šalje u preglednik korisnika.

Kako pronaći WordPress dodatke i instalirati ih?

Besplatne WordPress dodatke možete pronaći tako da posjetite WordPress.org direktorij dodataka ili ih također možete pronaći izravno iz svog WordPress administrativnog područja.

Jednostavno prijeđite na Dodaci » Dodaj novi i pretražite upisivanjem naziva dodatka ili funkcionalnosti koju želite dodati.

WordPress će pretražiti direktorij dodataka i prikazati dostupne dodatke na popisu. Morate pregledati rezultate i kliknuti na gumb instaliraj odmah pored dodatka koji želite instalirati.

Međutim, rezultati pretraživanja unutar administrativnog područja WordPressa nisu uvijek od pomoći jer su ograničeni samo na besplatne dodatke. Većini početnika je teško odlučiti koji je dodatak najbolji za posao.

Drugi pristup je traženje preporuka za dodatke i tutorijale na stranicama kao što je izradiwebstranicu.com. Imamo odjeljak WordPress dodataka u kojem možete pronaći najbolje WordPress dodatke koje smo temeljito testirali i pregledali.

Više čestih pitanja o WordPress dodacima

Ne mogu vidjeti ili instalirati dodatke na svom WordPress blogu?

Najvjerojatnije koristite WordPress.com. WordPress dodatke možete instalirati samo na web-mjesta WordPress.org s vlastitim hostingom. Pogledajte naš vodič o razlici između WordPress.org s vlastitim hostingom i besplatnog WordPress.com bloga.

Koliko je WordPress dodataka previše?

Uobičajena zabluda među korisnicima je da previše dodataka može usporiti njihovu web stranicu. NIKADA previše dodataka ne usporava vašu stranicu. Uvijek loše kodirani dodaci smanjuju performanse. Za detalje pogledajte naš vodič o tome Koliko WordPress dodataka trebate instalirati?.

Trebam li instalirati dodatke koji nisu testirani s mojom verzijom WordPressa?

Ponekad autori besplatnih dodataka ne ažuriraju svoje datoteke dodataka na svakom novom izdanju WordPressa. Jednostavno zato što ako funkcionira, onda ne osjećaju potrebu da ga ažuriraju. Više o ovoj temi potražite u našem članku o instalaciji dodataka koji nisu testirani s vašom verzijom WordPressa.

Kako odabrati između besplatnih i plaćenih dodataka?

Postoje tisuće besplatnih dodataka i velika je šansa da možete pronaći besplatni dodatak koji nudi istu funkcionalnost kao i plaćeni dodatak. Ako vam dobro funkcionira, onda ga upotrijebite.

Imajte na umu da se besplatni dodaci nude takvi kakvi jesu, bez jamstava i bez obećanja podrške. Autor dodatka može prestati raditi na dodatku kad god želi.

Ako smatrate da će vam trebati puno podrške i želite redovita ažuriranja, plaćeni dodaci su onda bolji odabir.

Kako mogu dobiti podršku za besplatne WordPress dodatke?

Besplatni dodaci za WordPress nude se bez obećanja podrške. Međutim, većina dobrih dodataka nudi ograničenu besplatnu podršku za svoje dodatke putem službenih foruma podrške za WordPress. Jednostavno posjetite stranicu dodatka i kliknite karticu za podršku da objavite svoje pitanje.

A ako i dalje imate bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte!