Ekstenzije domena

Trebate li odabrati novu ekstenziju domene za svoju web stranicu?

Nedavno je jedan od naših čitatelja pitao naše mišljenje o novim proširenjima domene. Kao što već znate, osim popularnog proširenja .com, postoji mnogo novih proširenja naziva domene među kojima možete birati. U ovom članku ćemo odgovoriti na pitanje: trebate li odabrati nove domenske ekstenzije za svoju web stranicu s prednostima i nedostacima?

Što su proširenja domene?

Ekstenzije domene ili TLD-ovi posljednji su dio naziva domene. To su slova koja se pojavljuju iza točke i s desne strane naziva domene. Na primjer, IZRADIWEBSTRANICU ima proširenje domene .com (tj. izradiwebstranicu.com), a Wikipedia ima proširenje domene .org (wikipedia.org).

Da biste saznali više o sustavu naziva domene, pogledajte naš vodič za početnike o tome što je naziv domene i kako domene rade.

Prve domenske ekstenzije bile su .com, .net i .org. I dalje su najpopularnije domenske ekstenzije.

Kako je vrijeme prolazilo, uvedena su nova proširenja domene. To uključuje proširenja domena koja su specifična za državu kao što su .co.uk ili .com.de i generička proširenja poput .travel, .app, .mobi, .photography i još mnogo toga.

Danas su dostupne stotine proširenja domene koja se mogu koristiti za pokretanje web stranice.

Naziv domene možete registrirati kod jednog od ovih vrhunskih registrara domena. Neki registrari nude više različitih proširenja domene od drugih. Cijena za svako proširenje domene će varirati, a neka od novih su prilično skupa u usporedbi s popularnim proširenjima .com, .net i .org.

Nakon što ste kupili naziv domene, i dalje će vam trebati web hosting za izradu web stranice. Za više pojedinosti pogledajte naš vodič za početnike o razlici između naziva domene i web hostinga.

Trebate li odabrati novu ekstenziju domene za svoju web stranicu?

Odabir naziva domene s pravim nastavkom domene ključan je za uspjeh vaše web stranice. Dio proširenja vaše domene utječe na vašu robnu marku.

Nove domenske ekstenzije nisu toliko popularne jer većina ljudi nije upoznata s njima. Zapravo, neki ih korisnici možda čak i ne prepoznaju kao ispravan naziv domene.

Ekstenzija domene .com postala je sinonim za internet. Gotovo 46% svih registriranih naziva domena su .com domene. Čak i većina pametnih telefona ima zadanu tipku .com za brzo tipkanje.

koju ekstenziju domene izabrati

Zbog toga preporučamo korištenje samo ekstenziju domene .com.

.com domene se lako pamte. Većina korisnika interneta instinktivno koristi .com prilikom unosa adrese web stranice u svoj preglednik. Zbog popularnosti imena domena .com, lakše ih je brendirati, promovirati i pomoći vam u razvoju vašeg poslovanja.

Naziv domene .com može se koristiti za izradu gotovo bilo koje vrste web stranice i poslovanja. Ova fleksibilnost također vam daje slobodu da promijenite opseg vaše web stranice ili svoje poslovanje uz zadržavanje stare robne marke i naziva domene.

Zbog njegove poznatosti, fleksibilnosti i potencijala, preporučujemo da za svoju novu web stranicu odaberete samo proširenje domene .com.

Što učiniti ako moje željeno proširenje .com nije dostupno?

Većina web-mjesta na internetu koristi proširenje .com. To znači da je već registrirano gotovo 136 milijuna .com domena.

To će vam dati dojam da su svi dobri nazivi domena već registrirani. Međutim, još uvijek postoji mnogo pametnih načina da pronađete dobar naziv domene .com.

Naziv vaše domene trebao bi predstavljati vaše poslovanje i ono što radite. Na primjer, starelectricservices.com je bolji od starservices.com
Možete pokušati dodati male riječi prije ili iza željenog naziva domene kako biste ga učinili jedinstvenim. Na primjer, starelectricboston.com
Provjerite može li se naziv vaše domene lako izgovoriti. Nemojte koristiti crtice ili brojeve u nazivu svoje domene.
Iskoristite prednosti online generatora imena domena. Ovi besplatni alati pomoći će vam da pronađete ideje za naziv domene koje su još uvijek dostupne.
Ako vam je potrebna dodatna pomoć, pogledajte naš vodič za početnike o tome kako odabrati najbolji naziv domene za nekoliko praktičnih i korisnih savjeta.

S obzirom na to, pogledajmo neke druge popularne domenske ekstenzije, njihovu namjenu i za koje su web stranice prikladne.

Ostala proširenja domene koja su dostupna

Dostupne su stotine proširenja naziva domene. Pokušali smo pokupiti neka generička i popularna proširenja kako bismo vam dali ideju o tome kako se ta proširenja domene namjeravaju koristiti.

Kada biste trebali koristiti proširenje domene .Net?

.net ekstenzija je druga najpopularnija ekstenzija domene. Koriste ga mrežne tvrtke, davatelji internetskih usluga ili mreže online zajednica.

Korištenje za nepovezanu poslovnu web stranicu loša je ideja za vaš brend. Na primjer, možete koristiti .net ako prodajete mrežne uređaje na svojoj web stranici, ali ne i za trgovinu odjećom.

Za više detalja pogledajte našu usporedbu proširenja domene .com i .net.

Kada trebate .Org proširenje domene?

.org je prvotno pokrenut da prati proširenja domene .com i .net. Pogodan je za neprofitne organizacije, dobrotvorne, vjerske ili društvene web stranice.

Korištenje za poslovnu ili osobnu web stranicu može vašim klijentima ostaviti pogrešan dojam. Postoje organizacije koje koriste .org za svoje neprofitne aktivnosti i .com verziju iste domene za komercijalne aktivnosti.

Kada trebate .Biz proširenje domene?

Ekstenzije domene .biz su akronim za poslovanje. Slično proširenju .com, .biz je namijenjen upotrebi bilo koje vrste poslovne web stranice.

Međutim, .biz je puno manje poznat korisnicima što ga čini teškim za pamćenje. To također može utjecati na percepciju korisnika o vašem poslovanju kada ne koristite proširenje .com.

Kada trebate .Info proširenje domene?

Proširenje .info je akronim za informacije i mogu ga koristiti informacijski portali ili slične web stranice.

Korištenje ovog proširenja za blog ili poslovnu web stranicu može korisnicima ostaviti pogrešan dojam. To bi također utjecalo na reputaciju vašeg brenda i dugoročne ciljeve vaše web stranice.

Kada trebate .Name proširenje domene?

Ekstenzija .name namijenjena je za korištenje od strane pojedinaca. Ovo novo, manje popularno proširenje domene stvoreno je kako bi ljudima omogućilo još jednu mogućnost registracije naziva domene za osobne web stranice s vlastitim imenom.

Zbog nepoznatosti proširenja i njegovog opsega, možete ga koristiti samo za osobnu web stranicu ili blog. Nikada ga ne biste trebali koristiti za web stranicu male tvrtke.

Kada trebate proširenje domene .TV?

Tehnički, proširenje domene .tv je TLD za web stranice sa sjedištem u Tuvaluu (mala otočna država u Tihom oceanu). Međutim, domenu koriste web-stranice povezane s TV-om diljem svijeta.

Ovu domenu trebate koristiti samo ako se vaša web stranica ili tvrtka bavi TV industrijom. Korištenje za druge tvrtke ili blogove izgledalo bi čudno.

Zapravo, čak i ako imate web-stranicu koja se odnosi na TV, ipak bismo vam preporučili da umjesto toga koristite naziv domene .com. Mnoge popularne TV tvrtke ne koriste proširenje domene .tv. Na primjer, HBO, CNN, CBS i deseci drugih.

Postoje još deseci proširenja domene kao što su .photography, .club, .xyz, .blog i još mnogo toga. Svi su oni previše specifični, manje pamtljivi i na ovaj ili onaj način ograničavaju potencijal vaše web stranice.

Što je s proširenjima domene za pojedine zemlje?

Trebali biste koristiti samo proširenja domene specifične za zemlju ako želite ciljati samo korisnike u toj određenoj zemlji.

Namjena proširenja domene specifičnih za državu je da ih koriste pojedinci i tvrtke u toj regiji. Mnoge takve domene mogu se registrirati samo ako se nalazite u toj zemlji ili tamo imate predstavnika.

Proširenja domene za određene zemlje izvrsna su za izradu višejezičnih web-mjesta ili web-mjesta specifičnih za regiju.

Neka web-mjesta koriste proširenja domena zemalja kako bi smislila pametne ideje za nazive svojih domena. Na primjer, bit.ly koristi proširenje domene za Libiju ili goo.gl, Googleovu uslugu za skraćivanje URL-a koja koristi proširenje domene zemlje za Grenland.

Ova vrsta naziva domena naziva se hakiranje domene. Iako izgledaju super, trebat će vam neke ozbiljne marketinške vještine kako biste ih pretvorili u prepoznatljiv brend i nezaboravan za svoje korisnike.

Nadamo se da je ovaj članak pomogao odgovoriti na pitanje o odabiru novih proširenja domene za vašu web-lokaciju. Možda biste željeli vidjeti i naš vodič o tome kako napraviti web stranicu s uputama korak po korak za početnike.