Kategorije ili oznake – Koje su najbolje prakse za SEO

Čitatelji nas često pitaju što je bolje za SEO: kategorije ili oznake?

Možda niste sigurni što su zapravo WordPress kategorije i oznake i po čemu se razlikuju. Njihovo poznavanje vam može pomoći da ih ispravno koristite.

U ovom članku ćemo objasniti razlike između kategorija i oznaka za organiziranje vašeg sadržaja i kako one mogu utjecati na SEO rangiranje.

Koja je razlika između kategorija i oznaka?

Kategorije su namijenjene širokom grupiranju vaših postova. O njima razmišljajte kao o općim temama ili tablici sadržaja za svoju WordPress stranicu. Kategorije su hijerarhijske što znači da možete kreirati potkategorije.

Oznake su namijenjene opisu specifičnih pojedinosti vaših postova. Zamislite ih kao indeksne riječi svoje web-lokacije. Omogućuju vam da mikrokategorizirate svoj sadržaj. Oznake nisu hijerarhijske.

Na primjer, ovaj post na našoj stranici nalazi se u našoj kategoriji “Izradi web stranicu”. Sve postove u ovoj kategoriji možete vidjeti ako odete na kategoriju » Izradi web stranicu u našem navigacijskom izborniku.

Ovaj post ima oznake: kategorije, kategorije ili oznake, prilagođena taksonomija, SEO, SEO najbolji primjeri iz prakse, sortiranje vašeg sadržaja i oznake.

Ove oznake nećete vidjeti nigdje u našem članku. Međutim, one pomažu korisnicima da pronađu ovaj članak u relevantnim pretragama na našem blogu.

Jedna od najvećih razlika između oznaka i kategorija je da se svi postovi na WordPressu moraju prijaviti u kategoriju, ali ne moraju imati oznake.

Ako svom postu ne date kategoriju, WordPress će ga automatski dodijeliti zadanoj kategoriji. To se zove “Nekategorizirano”, ali često je korisno preimenovati kategoriju “nekategorizirano” u nešto poput “Ostalo” ili “Razno”.

Napomena: prema zadanim postavkama samo postovi na blogu imaju kategorije i oznake u WordPressu. Međutim, možete dodati kategorije i oznake svojim WordPress stranicama pomoću dodatka.

Kako možete dodati kategorije i oznake u WordPress?

Možete dodati kategorije i oznake u WordPress-u prilikom izrade ili uređivanja objave. Naći ćete ih na desnoj strani pod postavkama.

dodavanje kategorija

Također možete otići na Postovi » Kategorije i objave » Oznake da dodate nove kategorije i oznake.

Za više o postupku dodavanja kategorija i oznaka, pogledajte naša objašnjenja Što je kategorija? i Što je oznaka? za pomoć.

Koliko WordPress kategorija trebate imati?

Ne postoji određeni broj kategorija koje biste trebali imati. U većini slučajeva, poželjet ćete negdje između 5 i 10 kako biste pravilno kategorizirali svoje postove i učinili svoju web-lokaciju lakom za pregledavanje.

Kategorije su namijenjene da obuhvate veliku grupu postova. Možete koristiti potkategorije i oznake da podijelite svoje postove u manje grupe.

Ako tek započinjete blog, ne brinite o pokušaju da smislite savršen popis kategorija. Samo odaberite 3 – 5 kategorija i dodajte ih kako vrijeme prolazi.

Moram li koristiti potkategorije?

Ne morate koristiti potkategorije. Međutim, potkategorije su korisne ako imate veliku kategoriju s puno postova koji se mogu grupirati u manje odjeljke.

Na primjer, možda imate kategoriju “Recepti” koja sadrži sve veći broj recepata bez glutena.

Ove postove možete staviti u vlastitu potkategoriju, tako da ih čitatelji mogu lako pronaći. Izradite novu podređenu kategoriju za “Recepte” pod nazivom “Bez glutena” i premjestite ove postove u tu kategoriju.

Korištenje kategorija u URL-ovima vaših postova

Neka web-mjesta koriste naziv kategorije u trajnim vezama (URL-ovima za objave), koje možete postaviti pod Postavke »Stalne veze.

Prilagođena struktura

Ako je to slučaj na vašoj web-lokaciji, tada će vaš post u početku imati URL otprilike ovako:
…/recepti/palacinke-bez-glutena/

Nakon premještanja posta u podređenu kategoriju, imat će novi URL:
…/recepti/bez-glutena/palacinke-bez-glutena/

Obično će WordPress pokušati preusmjeriti stari URL na novi. Svakako je vrijedno provjeriti rade li vaše veze. Ako je potrebno, možete stvoriti 301 preusmjeravanje sa starog URL-a na novi.

Druga mogućnost je zadržati objavu u nadređenoj kategoriji kao i dodijeliti je podređenoj kategoriji, ali to može imati nedostatke.

Sve naše nove web stranice koriste modernu URL strukturu naziva posta.

Mogu li dodijeliti jedan post u više kategorija?

WordPress vam omogućuje stavljanje objave u više kategorija. To može biti nekoliko nadređenih kategorija ili parent kategorija plus potkategorija ili potkategorije.

Imati više kategorija neće koristiti vašem SEO-u. Postove biste trebali dodijeliti u više kategorija samo ako je to za vaše čitatelje najrazumnije.

Moguće je da vaš post u više kategorija može uzrokovati neke probleme sa SEO-om zbog dupliciranog sadržaja.

Ako koristite više kategorija, pokušajte izbjeći stavljanje jednog posta u dvije ili više glavnih (roditeljskih) kategorija. Svaki post treba stati u jednu glavnu kategoriju.

Postoji li ograničenje koliko oznaka post može imati?

WordPress sam po sebi nema ograničenja u broju oznaka koje možete imati na svakom postu. Postu biste mogli dodijeliti 1000 ili više oznaka!

Međutim, mi to definitivno ne preporučujemo.

Svrha oznaka je pomoći u povezivanju povezanih postova. Zamislite ih kao indeksni odjeljak u knjizi. Svaka oznaka je poput ključne riječi u indeksu.

Oznake su korisne za korisnike koji pretražuju vašu web-lokaciju. Neki dodaci koji prikazuju povezane postove koriste oznake kako bi lakše shvatili koje su teme postova povezane.

Predlažemo da se obično držite maksimalno 10 oznaka po objavi.

Kategorije naspram oznaka: Što je bolje za SEO?

Postoje li WordPress SEO prednosti korištenja kategorija u odnosu na oznake ili obrnuto?

Kratak odgovor je Ne.

Kategorije i oznake imaju različite svrhe. Morate koristiti kategorije, ali ne morate koristiti oznake ako to ne želite. Međutim, preporučamo korištenje oboje, na odgovarajući način, kako biste čitateljima pomogli u navigaciji vašom web-lokacijom.

U konačnici, trebali biste organizirati vašu web stranicu s korisnicima na umu. Sve tražilice žele korisnicima pokazati sadržaj koji će im biti najkorisniji.

To znači da će vam organiziranje vašeg sadržaja za najbolju upotrebljivost također pomoći da dobijete bolje SEO rangiranje.