kako pokrenuti web trgovinu

Kako pokrenuti web trgovinu 2022. (korak po korak)

Kako pokrenuti web trgovinu? Želite pokrenuti vlastitu internet trgovinu? Znamo da izrada online trgovine može biti zastrašujuća pomisao, pogotovo kada niste upućeni.

Pa, niste sami. Nakon što smo pomogli stotinama korisnika da pokrenu svoju internetsku trgovinu, odlučili smo stvoriti najopsežniji vodič o tome kako izgraditi svoju internetsku trgovinu s WordPressom (korak po korak)

Što vam je potrebno za pokretanje online trgovine?

Nikada nije bilo bolje vrijeme za pokretanje online poslovanja nego danas.

Svatko tko ima računalo može započeti u roku od nekoliko minuta i bez stjecanja posebnih vještina.

Tri stvari koje su vam potrebne za pokretanje online trgovine su:

 • Ideja za naziv domene (ovo će biti naziv tvrtke vaše online trgovine, tj. izradiwebstranicu.com)
 • Račun za web hosting (ovo je mjesto gdje vaša web stranica živi na internetu)
 • 30 minuta vašeg vremena.

Da, stvarno je tako jednostavno.

Možete postaviti vlastitu internetsku trgovinu s WordPressom za manje od 30 minuta, a mi ćemo vas provesti kroz svaki korak procesa.

U ovom vodiču ćemo pokriti:

 • Kako besplatno registrirati naziv domene
 • Kako odabrati najbolji WooCommerce hosting
 • Kako besplatno dobiti SSL certifikat (potreban za prihvaćanje plaćanja)
 • Kako instalirati WordPress
 • Kako stvoriti WooCommerce trgovinu
 • Kako dodati proizvode u svoju internetsku trgovinu
 • Kako odabrati i prilagoditi svoju temu
 • Kako proširiti svoju internetsku trgovinu s dodacima
 • Naučite kako WordPress radi i unaprijedite svoje poslovanje

I dalje se pitate kako pokrenuti web trgovinu? Ako ste spremni? Započnimo.

1. korak: postavljanje platforme vaše internetske trgovine

Najveća pogreška koju većina korisnika čini je ne odabir prave platforme za svoju online trgovinu.

Sva sreća pa ste ovdje, tako da nećete pogriješiti.

Dvije su popularne eCommerce platforme koje preporučujemo: Shopify ili WordPress + WooCommerce.

Shopify je potpuno hostirano rješenje za e-trgovinu koje počinje od 29 USD mjesečno (plaća se mjesečno ili godišnje unaprijed za ostvarivanje popusta). To je rješenje bez muke gdje se samo prijavite i počnete prodavati. Nedostatak Shopifyja je što postaje prilično skup, a vaše mogućnosti plaćanja su ograničene osim ako ne platite dodatne naknade.

Zbog toga većina korisnika bira WordPress + WooCommerce zbog fleksibilnosti koju nudi. Zahtijeva određene postavke, ali to se isplati učiniti na duge staze. WordPress je najpopularniji graditelj web stranica, a WooCommerce je najveća svjetska platforma za e-trgovinu.

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz to kako postaviti internetsku trgovinu u WordPressu pomoću WooCommerce-a.

Da biste postavili svoju eCommerce trgovinu, trebate naziv domene, web hosting i SSL certifikat.

Naziv domene je adresa vaše web stranice na internetu. To je ono što će korisnici upisati u svoje preglednike kako bi došli do vaše web stranice (na primjer: google.com ili izradiwebstranicu.com).

Web hosting mjesto je gdje vaša web stranica za e-trgovinu živi na internetu. To je kuća vaše web stranice na internetu. Svaka web stranica na internetu treba web hosting.

SSL certifikat vašoj web stranici dodaje poseban sigurnosni štit, tako da možete prihvatiti osjetljive podatke kao što su brojevi kreditnih kartica i drugi osobni podaci. To je potrebno za prihvaćanje plaćanja kreditnim karticama na vašoj web stranici za e-trgovinu.

Obično ime domene košta oko 14,99 USD godišnje, web hosting košta oko 7,99 USD mjesečno, a SSL certifikat košta oko 69,99 USD godišnje.

To je veliki početni trošak.

Srećom, Bluehost, službeni davatelj hostinga preporučenog za WordPress i WooCommerce, pristao je našim čitateljima ponuditi besplatno ime domene, besplatni SSL certifikat i popust na web hosting.

U osnovi, možete započeti za 2,75 USD mjesečno.

Bluehost je jedna od najstarijih tvrtki za web hosting, pokrenuta 1996. (to je prije Googlea). Oni su također najveća robna marka kada je u pitanju WordPress hosting jer ugošćuju milijune web stranica.

NAPOMENA: Mi vjerujemo u transparentnost. Ako se prijavite na Bluehost koristeći našu vezu za preporuku, tada ćemo zaraditi malu proviziju bez dodatnih troškova za vas (zapravo, uštedjet ćete novac i dobiti besplatnu domenu). Dobili bismo ovu proviziju za preporuku bilo koje WordPress hosting tvrtke, ali preporučujemo samo proizvode koje koristimo osobno i vjerujemo da će dodati vrijednost našim čitateljima.

Idemo naprijed i kupimo vašu domenu + hosting + SSL.

Otvorite Bluehost u novom prozoru koristeći ovu vezu i slijedite dalje.

Prvo, morat ćete otići na web-mjesto Bluehost u novom prozoru preglednika i odabrati hosting paket.

To će vas dovesti do stranice s cijenama na kojoj ćete morati odabrati hosting plan za svoju web stranicu. Osnovni plan najpopularniji je izbor među našim korisnicima.

Trebate kliknuti na Odaberi da odaberete plan koji vam se sviđa i nastavite na sljedeći korak.

Na sljedećem koraku od vas će se tražiti da odaberete novi naziv domene.

U idealnom slučaju trebali biste se držati naziva domene .com. Pobrinite se da je povezan s vašim poslom, da se lako izgovara i piše te da se lako pamti.

Trebate pomoć pri odabiru naziva domene za svoju web stranicu? Pogledajte ove savjete i alate o tome kako odabrati najbolji naziv domene.

Nakon što odaberete naziv svoje domene, kliknite na sljedeći gumb za nastavak.

Sada će se od vas tražiti da unesete podatke o svom računu kao što su ime, adresa, e-pošta itd.

Na ovom zaslonu također ćete vidjeti dodatne dodatke koje možete kupiti. Općenito ne preporučujemo kupnju ovih dodataka u početku. Uvijek ih možete dodati kasnije, ako odlučite da su vam potrebni.

Zatim ćete dodati svoje podatke o plaćanju kako biste dovršili kupnju.

Nakon dovršetka kupnje, primit ćete e-poruku s detaljima o tome kako se prijaviti na svoju upravljačku ploču za web hosting (cPanel).

To je nadzorna ploča vašeg hosting računa na kojoj upravljate svime poput dobivanja podrške, postavljanja e-pošte itd. Ono što je najvažnije, ovdje ćete instalirati WordPress.

Nakon što ste prijavljeni na cPanel, primijetit ćete da je Bluehost već instalirao WordPress za vas i možete jednostavno kliknuti na gumb ‘Prijavi se na WordPress’.

Samo trebate kliknuti na gumb ‘Prijava na WordPress’ i odvest će vas na nadzornu ploču vaše WordPress stranice.

Čestitamo, završili ste s postavljanjem hostinga i dijela domene.

Sljedeći korak je postavljanje WordPressa i vaše online trgovine.

2. korak: Postavljanje WordPressa

Nakon vaše prve prijave na vaše WordPress web mjesto, Bluehost vam može ponuditi pomoć pri postavljanju vaše web stranice.

Samo naprijed i kliknite na vezu “Ne trebam pomoć”. Ne brinite, mi ćemo vas provesti kroz sve potrebne korake.

Postavimo vašu WordPress web stranicu.

Prvo morate posjetiti stranicu Postavke » Općenito da biste postavili naslov i opis svoje WordPress stranice.

Možete koristiti naziv svoje trgovine kao naslov web-mjesta i dati privlačan opis svoje tvrtke. Dio opisa nije obavezan pa ne brinite ako ga odmah ne postavite, to možete učiniti u bilo kojem trenutku.

Postavljanje HTTPS-a za korištenje SSL-a

Vaš WordPress hosting paket dolazi s besplatnim SSL certifikatom. Ovaj certifikat je unaprijed instaliran za naziv vaše domene. Međutim, vaša WordPress stranica mora biti konfigurirana, tako da se učitava kao https vs http.

Na stranici Postavke » Općenito morate promijeniti svoju WordPress adresu i adresu web-mjesta da biste koristili https umjesto http.

Nemojte zaboraviti pomaknuti se do dna stranice i kliknuti na gumb ‘Spremi promjene’ kako biste pohranili svoje postavke.

Vaše osnovno postavljanje WordPressa je dovršeno. Sada je vrijeme za postavljanje vaše online trgovine.

Korak 3. Postavljanje vaše WooCommerce trgovine

WooCommerce je najbolji graditelj internetskih trgovina na tržištu. WordPressu daje fleksibilnost sa slobodom prodaje bilo koje vrste proizvoda.

Prvo morate instalirati i aktivirati dodatak WooCommerce. Za više pojedinosti pogledajte naš korak po korak vodič o tome kako instalirati dodatak za WordPress.

Jednostavno idite na Dodaci » Dodaj novi i potražite WooCommerce. U rezultatima pretraživanja kliknite na gumb Instaliraj odmah pored popisa WooCommerce.

WordPress će sada dohvatiti i instalirati dodatak WooCommerce umjesto vas. Pričekajte da završite preuzimanje dodatka, a zatim kliknite na gumb ‘Aktiviraj’ za nastavak.

Nakon aktivacije, WooCommerce će pokrenuti čarobnjak za postavljanje i vidjet ćete zaslon Dobrodošli u WooCommerce. Ovaj čarobnjak za postavljanje će vas provesti kroz važne postavke WooCommercea.

Prvo morate navesti osnovne informacije za svoju internetsku trgovinu kao što su adresa, zemlja i regija. Ako ste trgovac, tada možete dodati podatke o svojoj maloprodajnoj lokaciji kao adresu.

Nakon toga kliknite na gumb Nastavi da biste prešli na sljedeći korak.

Zatim će se od vas tražiti da odaberete industriju trgovine. Možete odabrati industriju najbližu vrsti trgovine koju želite napraviti.

Kliknite na gumb za nastavak za nastavak.

Nakon toga, od vas će se tražiti da odaberete vrste proizvoda koje ćete prodavati u svojoj trgovini. Na primjer, ako vaši proizvodi trebaju dostavu, tada možete odabrati fizičke proizvode.

Također možete odabrati više vrsta proizvoda. Na primjer, možete odabrati i fizičke proizvode i preuzimanja. Ne brinite o prodaji različitih vrsta proizvoda. Možete odabrati koju vrstu proizvoda dodajete za svaki proizvod.

Kliknite na gumb Nastavi.

Zatim će se od vas tražiti da navedete neke poslovne pojedinosti kao što su koliko proizvoda planirate prodati i prodajete li negdje drugdje. Možete odabrati da još nemam proizvode i odabrati “Ne” za drugu opciju.

Sada se morate prebaciti na karticu “Besplatne značajke”. Vidjet ćete okvir koji je unaprijed označen za instaliranje besplatnih značajki za vašu web stranicu.

Morate poništiti ovu opciju jer će instalirati nekoliko drugih proširenja za WooCommerce koja vam možda neće trebati. Ako vam budu potrebni kasnije, uvijek ih možete sami instalirati.

Kliknite na gumb Nastavi za sljedeći korak.

Zatim će se od vas tražiti da odaberete temu za svoju internetsku trgovinu. Možete nastaviti s trenutačnom zadanom temom, odabrati Storefront ili bilo koju od besplatnih opcija navedenih na stranici.

Ne brinite odmah o odabiru savršene teme. Pokazat ćemo vam kako odabrati najbolju temu za vašu internetsku trgovinu kasnije u ovom članku.

To je sve, uspješno ste dovršili osnovne postavke WooCommercea.

4. korak: Postavljanje plaćanja za vašu internetsku trgovinu

Zatim morate postaviti načine plaćanja za prihvaćanje online plaćanja u vašoj trgovini. WooCommerce nudi hrpu procesora za plaćanje koje možete jednostavno postaviti.

Jednostavno idite na stranicu WooCommerce » Postavke i prijeđite na karticu ‘Plaćanja’. Prema zadanim postavkama, možete birati između PayPal Standarda, pouzećem, čekova i bankovnih prijenosa.

Pomaknite se dolje i također ćete vidjeti opciju za instaliranje Stripe, PayPal Checkout i WooCommerce Payments. Preporučujemo da odaberete Stripe i PayPal Standard kao opcije plaćanja. Ako ne vidite te opcije plaćanja instalirajte dodatak WooCommerce PayPal Payments.

Za svaku metodu plaćanja možete kliknuti gumb Postavi i dati potrebne podatke. Na primjer, možete omogućiti Stripe i unijeti svoje API ključeve (ove informacije možete pronaći pod svojim Stripe računom).

Nemojte zaboraviti kliknuti na gumb Spremi promjene kako biste pohranili svoje postavke plaćanja.

5. korak: Dodavanje proizvoda u vašu internetsku trgovinu

Počnimo s dodavanjem prvog proizvoda u vašu internetsku trgovinu.

Morate posjetiti stranicu Proizvodi » Dodaj novi da biste dodali novi proizvod.

Prvo navedite naslov za svoj proizvod, a zatim detaljan opis.

U desnom stupcu vidjet ćete okvir “Kategorije proizvoda”. Kliknite na “+ Dodaj novu kategoriju proizvoda” kako biste stvorili kategoriju za ovaj proizvod. To vama i vašim klijentima omogućuje jednostavno sortiranje i pregledavanje proizvoda.

Pomaknite se malo prema dolje i primijetit ćete okvir Podaci o proizvodu. Ovdje ćete pružiti informacije vezane uz proizvod kao što su cijene, zalihe, dostava itd.

Ispod okvira s podacima o proizvodu vidjet ćete okvir za dodavanje kratkog opisa proizvoda. Ovi opisi proizvoda koristit će se kada korisnici pregledavaju više proizvoda na stranici.

Na kraju, u desnom stupcu vidjet ćete okvire za dodavanje glavne slike proizvoda i galerije proizvoda.

Nakon što ste zadovoljni sa svim podacima o proizvodu koje ste dodali, možete kliknuti na gumb Objavi kako biste ga objavili na web stranici.

Ponovite postupak za dodavanje više proizvoda prema potrebi.

6. korak: Odaberite i prilagodite WordPress temu

Teme kontroliraju kako vaše WordPress stranice izgledaju korisnicima kada ih posjete. Za WooCommerce trgovinu, one također kontroliraju kako se vaši proizvodi prikazuju.

Dostupne su tisuće plaćenih i besplatnih WordPress tema koje vam pomažu stvoriti zadivljujuću online prisutnost.

Međutim, nisu sve WordPress teme dizajnirane posebno za trgovine e-trgovine. Ručno smo odabrali neke od najboljih tema za WooCommerce koje možete odabrati.

Ako vam je potrebna pomoć pri odabiru teme, pogledajte naš vodič o 9 stvari koje trebate uzeti u obzir pri odabiru savršene WordPress teme, a slobodno nas kontaktirajte za bilo kakvu pomoć.

Nakon što instalirate WooCommerce temu, možete prilagoditi njezin izgled svojim vlastitim zahtjevima.

Jednostavno prijeđite na stranicu Izgled »Prilagodi. Ovo će pokrenuti alat za prilagodbu teme gdje možete promijeniti različite postavke teme.

Većina modernih WooCommerce tema dolazi s različitim opcijama prilagodbe i dobro funkcioniraju na računalima i mobilnim uređajima.