.com ili .net – Koju ekstenziju odabrati?

Jeste li se ikada zapitali koja je razlika između ekstenzije naziva domene .com i .net? Odabir pravog naziva domene ključan je jer može utjecati na vaš branding i rangiranje u pretraživanju.

U ovom ćemo članku objasniti razliku između ekstenzija domene .com i .net i koja je bolja za vašu web stranicu.

Što su .com i .net ekstenzije naziva domene?

Naziv domene je adresa vaše web stranice na internetu. Naš naziv domene je izradiwebstranicu.com.

Da biste saznali više o nazivima domena, pogledajte naš vodič za početnike o tome što je naziv domene i kako domene rade.

Nazivi domena uvijek imaju ekstenziju. To se ponekad naziva i TLD, što je skraćenica za Top Level Domain. Na primjer:

ime-stranice.com

ime-stranice.net

ime-stranice.org

Prilikom izrade svoje web stranice možete birati između širokog raspona ekstenzija domene.

Većina ekstenzija domena nema ograničenja u korištenju, a posljednjih godina stvoreno je mnogo novih domenskih ekstenzija.

Međutim, ekstenzije su izvorno stvorene za različite vrste web-mjesta. Imaju specifična značenja.

Morate odabrati ekstenziju naziva domene koja odgovara vašem poslovanju, a pritom vam pomaže izgraditi prepoznatljiv brend u vašoj industriji.

Pogledajmo razliku između najpopularnijih ekstenzija domena .com i .net da vidimo koja je bolja za vaše poslovanje.

Razlika između .com i .net naziva domena

.com i .net su dvije najpopularnije ekstenzije naziva domene. Ako vaša željena ekstenzija naziva domene .com nije dostupna, možda ćete biti u iskušenju da umjesto toga upotrijebite .net.

Međutim, .net u većini slučajeva nije dobra opcija za vaše poslovanje.

“com” u nazivu domene .com označava “komercijalno” mjesto. To može obuhvatiti poslovna web-mjesta, web-mjesta koja žele zaraditi na internetu, osobne web-stranice, blogove, portfelje i još mnogo toga.

S druge strane, “net” kao ekstenzija naziva domene .net znači “mreža”. Namijenjena je za pružatelje usluga interneta, umrežavanja i e-pošte.

Ako se pitate za .org, to je kratica za “organizacija” i izvorno je bila namijenjena za korištenje od strane neprofitnih organizacija.

Kada biste trebali odabrati naziv domene .com?

Ekstenzija domene .com je sinonim za internet još od “dot-com balona” kasnih 1990-ih. Više od 40% svih registriranih naziva domena su .com domene.

Ljudima je puno lakše zapamtiti naziv domene .com nego bilo koju drugu ekstenziju domene. Poznato je i ohrabrujuće, uz to čini da vaša stranica izgleda profesionalno.

Također, većina mobilnih tipkovnica ima namjenski gumb .com. Nećete to pronaći za .net (ili bilo koju drugu ekstenziju).

Postoji samo jedan problem. Vjerojatno ste primijetili da su nazivi domena .com toliko popularni da se čini kao da su sve dobre već zauzete!

Međutim, još uvijek postoji mnogo pametnih načina za dobivanje savršenog naziva domene .com. Evo nekoliko stvari koje možete isprobati:

Provjerite predstavlja li naziv vaše domene vaše poslovanje i ono što radite. Na primjer, starcleaningservices.com je bolji od starservices.com.

Ako je vaš željeni naziv domene zauzet, tada možete dodati riječ prije ili iza njega kako biste ga učinili jedinstvenim. Vaša lokacija, odnosno mjesto u kojem obavljate djelatnost bi ovdje mogla dobro funkcionirati. Na primjer, starcleaninghouston.com.

Provjerite može li se naziv vaše domene lako izgovoriti i zapamtiti. Nemojte koristiti crtice ili brojeve u nazivu svoje domene.

Iskoristite prednosti online generatora imena domena. Ovi besplatni alati pomoći će vam da smislite pametne ideje za ime domene koje su jedinstvene i još uvijek dostupne.

Trebate više pomoći? U našem članku imamo puno praktičnih savjeta i primjera iz stvarnog života o tome kako odabrati najbolji naziv domene za svoju web stranicu.

Kada biste trebali koristiti ekstenziju domene .net?

Ekstenzija .net još uvijek ima smisla u nekim slučajevima. Možete je koristiti ako nudite internet, umrežavanje, hosting baze podataka, hosting e-pošte ili slične usluge.

Možda biste čak željeli koristiti naziv domene .net ako uistinu odgovara vašem brendu.

Na primjer, Behance.net je popularna online zajednica dizajnera koja za svoje web mjesto koristi proširenje domene .net. To im odgovara jer su željeli biti mreža umjetnika, dizajnera i tvrtki koje traže talente.

Manje od 4% svih registriranih naziva domena koristi .net proširenje domene.

Zašto biste mogli biti u iskušenju da koristite proširenje .Net

Jeste li ikada pokušali registrirati .com domenu i vidjeli nešto poput ovoga?

Registrari naziva domena često predstavljaju .net kao najbolju alternativu .com. Zbog toga biste mogli pomisliti da se češće koristi nego što zapravo jest.

Čak i najpoznatije tvrtke za internet i mrežne usluge koriste naziv .com domene za svoje poslovanje.

Naravno, 4% je još uvijek puno naziva domena. Više od 13 milijuna, zapravo. Možda se pitate tko koristi sve te nazive .net domena.

U mnogim slučajevima, .net domene se zapravo ne koriste.

Mnoge tvrtke registriraju ekstenziju .net tako da je nitko drugi ne može koristiti. Možda ne koriste .net domenu ili je mogu preusmjeriti na svoj .com. mjesto.

Također, neke su tvrtke počele s .net-om jer nisu mogle dobiti .com koji su željeli. Većina je kasnije prebačena na ekstenziju domene .com, često zadržavajući naziv .net domene registriran iz tehničkih i pravnih razloga.

Odabir .com vs .net – koji je bolji za SEO?

Mnogi naši korisnici nas pitaju koja će im ekstenzija domene pomoći da se bolje rangiraju.

Ako gledate .com ili .net, nema nikakve razlike što ćete izabrati iz perspektive SEO-a. Tražilice će jednako tretirati obje domenske ekstenzije.

Samo se usredotočite na najbolje prakse za SEO i stvorite koristan ciljani sadržaj za viši rang.

Važan dio je sam naziv vaše domene, a ne ekstenzija.

Na primjer, starcleaningservices.com će biti bolje rangiran od starservices.net jer sadrži ključnu riječ (usluge za čišćenje) koju će ljudi vjerojatno tražiti.

Kako kupiti naziv domene

Postoje dva načina za dobivanje naziva domene. Možete odabrati onaj koji vam najviše odgovara.

 

  1. Nabavite BESPLATNO ime domene uz Bluehost

 

Za izradu web stranice potreban vam je hosting web stranice kao i naziv domene.

Ovo može izgledati pomalo zbunjujuće kada ste novi u izradi web stranice. Provjerite je li vam jasna razlika između naziva domene i hostinga web stranice.

Obično ćete platiti oko 14,99 eura godišnje za naziv domene i 7,99 eura mjesečno za hosting. Ako tek počinjete, možda ćete smatrati da je to prilično skupo.

Srećom, imamo ponudu u Bluehostu svim našim čitateljima, oni nude besplatno ime domene i 65% popusta na hosting.

 

→ Kliknite ovdje da biste zatražili svoj besplatni naziv domene ←

 

  1. Registrirajte naziv domene

Ako ne želite odmah napraviti web stranicu, još uvijek možete registrirati naziv domene i napraviti web stranicu kasnije.

Za to preporučujemo korištenje Domain.com. Nude značajke poput privatne registracije, jednostavnih prijenosa, jednostavnog upravljanja DNS-om i još mnogo toga. Njihov alat za pretraživanje prikazuje vam premium domene, kao i one obične.

Kako biste dobili ekskluzivni popust od 25% na svoju domenu, svakako kliknite na našu vezu na Domain.com. To će automatski primijeniti naš Domain.com kod kupona.

Ako tražite alternative Domain.com, pogledajte naš popis najboljih registratora domena.

Ako vam je ovo prvi put da registrirate naziv domene, možda ćete htjeti koristiti naš korak po korak vodič o tome kako registrirati naziv domene.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao naučiti razliku između ekstenzije naziva domene .com i .net. Možda biste željeli vidjeti i naše vodiče korak po korak o tome kako pokrenuti blog i kako pokrenuti internetsku trgovinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *