Besplatno naučite WordPress za tjedan dana (ili manje)

Želite naučiti i savladati WordPress i napraviti web stranicu? Jednostavnost korištenja jedna je od najboljih stvari kod WordPressa što ga čini najpopularnijim svjetskim programom za izradu web stranica.

Učenje WordPress-a ne zahtijeva puno vremena ili novca. Možete to učiniti sami, vlastitim tempom, a zatim ga nadograđivati.

U ovom članku ćemo vam pokazati kako besplatno naučiti WordPress za tjedan dana (ili manje). Cilj je pomoći vam da se upoznate s WordPressom i postanete sposobni sami izraditi web stranicu.

Zašto učiti WordPress?

WordPress je najpopularniji svjetski sustav za upravljanje sadržajem otvorenog koda. To je otmjen način da se kaže da vam omogućuje izradu bilo koje vrste web stranice.

WordPress pokreće više od 40% svih web stranica na internetu. Stvara tisuće prilika za zapošljavanje diljem svijeta, a postoje milijuni web stranica koje zarađuju novac koristeći WordPress.

Osim ekonomskih prilika, WordPress omogućuje ljudima da dijele svoje priče, ideje, grade zajednice i rade sjajne stvari.

Idealan je za male tvrtke da ostvare svoju prisutnost na internetu, a istovremeno je dovoljno ekonomičan da blogeri pokrenu svoj prvi blog.

WordPress također pokreće najpopularniju platformu za e-trgovinu pod nazivom WooCommerce. Koriste ga milijuni malih i velikih internetskih trgovina. Možete koristiti WordPress za pokretanje online trgovine (bez pisanja bilo kakvog koda).

Uz mnoštvo dodataka i tema, WordPress je lako proširiti i omogućuje vam da napravite bilo koju vrstu web stranice koju možete zamisliti.

Što mi je potrebno da naučim WordPress?

Učenje WordPressa je jednostavno sve dok ste spremni posvetiti nekoliko sati svaki dan tijekom tjedan dana.

Sve što trebate je ova naša stranica i sposobnost da slijedite upute, jer sve što vam je potrbno imate ovdje.

Ne, ne morate znati HTML ili druge programske jezike da biste kodirali web stranicu. Bit će korisno ako ih naučite u budućnosti, ali ne trebaju vam za izradu web stranice koristeći WordPress ako ste početnik.

Većina korisnika WordPressa nema vještine kodiranja ili programiranja, a WordPress koriste godinama.

Sada kada ste predani učenju WordPressa, želimo vam poželjeti dobrodošlicu u sjajnu WordPress i našu zajednicu.

Započnimo.

Ponedjeljak: Početak rada s WordPressom

Postoje dvije vrste WordPress web stranica. Prvo, tu je WordPress.org poznat i kao WordPress s vlastitim hostom, a zatim tu je WordPress.com.

Preporučujemo korištenje WordPress.org s vlastitim hostingom jer vam omogućuje pristup svim značajkama WordPressa. Za više informacija pogledajte našu usporedbu WordPress.com i WordPress.org.

Sada kada ste odabrali pravu platformu, sljedeći korak je odabir vaše domene i web hostinga.

Vaša domena je adresa web stranice koju će korisnici upisati da bi vas posjetili (primjer izradiwebstranicu.com). Imamo vodič koji će vam pomoći da odaberete najbolji naziv domene za vašu web stranicu.

Sljedeći korak je odabir web hostinga. Ovdje će se pohraniti sve datoteke vaše web stranice, tako da korisnici mogu vidjeti vašu web lokaciju.

Nakon što ste se prijavili za naziv domene i račun za web hosting, vrijeme je da instalirate WordPress.

WordPress je poznat po svojoj jednostavnoj instalaciji, a većina pružatelja usluga hostinga također nudi programe za instalaciju WordPressa jednim klikom. Ako trebate pomoć, slijedite naš korak po korak vodič za instalaciju WordPressa.

Imamo i tutorial korak po korak o tome:

Ako samo želite naučiti i izraditi testno mjesto, također možete instalirati WordPress na svoje Mac ili Windows računalo. Ali zapamtite, lokalne web stranice nisu vidljive drugim korisnicima na internetu. Kako biste ga učinili dostupnim svima, morat ćete premjestiti WordPress sa svog računala (lokalno) na mjesto uživo.

Nakon što instalirate WordPress, doći ćete do nadzorne ploče WordPressa ili administrativnog područja. Ima elegantan izgled s alatnom trakom na vrhu i izbornikom bočne trake administratora na lijevoj strani.

Čestitamo, napravili ste WordPress stranicu. Međutim, vaša je web stranica trenutno prazna i koristi osnovni dizajn i nema značajnih funkcija.

U sljedećih nekoliko dana upoznat ćete se s WordPress značajkama i naučiti kako ih postaviti da rade za vas.

Utorak: Učenje osnova WordPressa

Nakon instalacije WordPressa, vrijeme je da se upoznate sa sustavom. To možete učiniti prolaskom kroz opcije na lijevoj traci.

Međutim, možda će vam i dalje trebati upute o tome kako koristiti svaku od stavki koje vidite na nadzornoj ploči WordPressa.

Zatim se trebate upoznati s uređivačem blokova WordPress. Ovdje ćete provoditi većinu svog vremena kada stvarate sadržaj za vašu web stranicu.

Dok ste već kod toga, prođimo kroz neke ključne WordPress koncepte usput.

  • Razlika između postova i stranica u WordPressu
  • Razlika između kategorija i oznaka
  • Kako dodati slike u WordPress

Nadamo se da ste do sada već dobro shvatili svoje WordPress admin područje i vjerojatno ste željni igranja s dodacima.

Srijeda: Korištenje WordPress dodataka

Prava snaga WordPressa je u dodacima.

Razmišljajte o dodacima kao o aplikacijama za vaše WordPress web mjesto. Omogućuju vam dodavanje novih značajki na vašu web stranicu kao što je dodavanje obrazaca za kontakt, stvaranje online trgovine itd.

Samo u službenom repozitoriju WordPress dodataka dostupno je više od 58.000+ besplatnih dodataka. Ovo obilje dodataka može biti neodoljivo za početnike.

Zato biste trebali pogledati naš vodič za početnike o tome kako odabrati najbolji WordPress dodatak.

Sada, kao početnik, možda se pitate koje WordPress dodatke trebate instalirati. Pripremili smo popis bitnih WordPress dodataka za sve vrste web stranica.

Preporučujemo svakom korisniku da instalira WordPress dodatak za sigurnosnu kopiju, WordPress SEO dodatak i neki dodatak za kontakt obrazac.

Istraživanje dodataka će vas zaokupiti veći dio dana. Uzmite si vremena i istražite dodatke koji vam mogu pomoći u razvoju vašeg poslovanja.

Kad se vratite, sljedeća stvar koju ćemo pokriti su WordPress teme.

Četvrtak: Korištenje WordPress tema

WordPress teme kontroliraju izgled vaše web stranice. Teme su unaprijed izrađeni predlošci koje možete instalirati i prilagoditi za vašu web stranicu.

Postoje tisuće besplatnih i vrhunskih tema dostupnih za WordPress. Možete preuzeti besplatne teme iz direktorija tema za WordPress.

Za vrhunske teme možete otići u komercijalne trgovine s temama kao što su StudioPress, Elegant Themes, Themify itd.

Savršena tema trebala bi biti ravnoteža lijepog dizajna i moćnih značajki i funkcija. Previše značajki nije uvijek znak dobre teme. Pogledajte naš vodič za odabir savršene WordPress teme za vašu web stranicu.

Ako želite pogledati određene WordPress teme, pogledajte naše popise WordPress tema:

  • Najbolje i najpopularnije WordPress teme (svih vremena)
  • Najbolje besplatne WordPress teme za blog
  • Najbolje besplatne WordPress poslovne teme
  • Najbolje teme u stilu časopisa WordPress
  • Najbolje WordPress teme za fotografe

Nakon što pronađete temu, slijedite upute u našem vodiču o tome kako instalirati WordPress temu da biste je ispravno instalirali.

Petak: Prilagođavanje WordPressa

Svaka web stranica ima različite potrebe za prilagodbom. Ovisno o tome što želite učiniti sa vašom web stranicom, naići ćete na nova pitanja.

Na primjer, kako dodati obrazac za kontakt ili stvoriti zasebnu stranicu za postove na blogu.

Nastavite učiti WordPress

Nadamo se da ste do kraja tjedna uspjeli postaviti vašu web stranicu i upoznati se s načinom rada WordPressa.

Međutim, WordPress je nevjerojatno moćna platforma i nastavit ćete otkrivati nove stvari dok radite na vašoj web stranici.

Slijedi nekoliko savjeta koji će vam pomoći da nastavite učiti WordPress.

Kada naiđete na problem, možete ga potražiti pomoću značajke Pretraživanje na našoj web stranici.

Kako mogu početi učiti razvoj WordPressa?

Mnogi naši korisnici početnici često prelaze na korisnike srednje i napredne razine. Traže od nas smjernice kako naučiti i  kako kodirati vlastita rješenja.

WordPress je uglavnom napisan u PHP programskom jeziku zajedno s HTML-om, CSS-om i JavaScript-om. Preporučujemo da počnete s HTML-om i CSS-om, a zatim prijeđete na PHP i JavaScript.

Nakon što naučite dobar dio ovih jezika, možete početi učiti kako ispočetka kodirati vlastite dodatke i prilagođene WordPress teme.

Sve te stvari možete naučiti besplatno koristeći Google i dostupne besplatne resurse. Međutim, postoje web stranice koje nude stručne tečajeve u različitim područjima razvoja WordPressa.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da naučite WordPress za tjedan dana.